Recommended Post Slide Out For Blogger

29 Aralık 2014 Pazartesi

Bir gazetecinin deneyimleri; IŞİD militanlarıyla on gün


Antropolg David Graber, Rojava'daki deneyimle dünyanın neden ilgilenmediğini düşünerek, Rojava'ya gitmiş ve gördüklerini de aktarmıştı.  Benzer zamanlarda farklı bir niyeti ise 74 yaşındaki Alman gazeteci Jürgen Todenhöfer gerçekleştirmiş. Todenhöfer, 'yakından tanımak' için IŞİD militanlarıyla 10 gün geçirmiş ve deneyimlerini paylaşmış, şu an görüşmelerinden yola çıkarak  bir kitap hazırlığı yapan gazetecinin deneyimlerini aktarıyorum. 

Almanya'nın önemli gazetecilerinden Jürgen Todenhöfer, Suriye ve Irak'ın bir bölümünü kontrolü altında tutan IŞİD için, 'Batı dünyasının sandığından daha güçlü ve daha tehlikeliler' saptamasını yapıyor. 74 yaşındaki Alman gazeteci, Türkiye'den Musul'a gitti ve örgütün yöneticileriyle röportajlar yaptı ve görüşmelerini 'İŞID'la on gün' başlığı altında yayınladı.  Der tz  internet sitesi ise IŞİD tarafından idam edilen ABD'li gazeteci James Foley'le Bingazi'de (Lİbya) aynı otelde kalan Todenhöfer'le IŞİD'la karşılaşmasına dair notlara yer vermiş. 'Foley'in idamına dair videoyu korkunç ve kaygı uyandırıcı bulan Todenhöfer, 'İngiltere'den daha büyük bir alanı kontrol eden örgütle ilk karşılaştığında neredeyse her gün dünyanın birçok yerinden gönüllü savaşçıların geldiğini tespit etmiş. 

 Facebook  sayfasında , Alman Heckler & Koch MG3 silahlarının militanların elinde olduğuna dair fotoğraflara yer veren Todenhöfer, bu silahların bir gün Almanlara karşı da kullanılabileceğini düşünüyor. 16 Aralıkta Türkiye'den çıkan gazeteci Musul'da 5 bin militanın arasında ABD birliklerinin en çok bombalamak istediği karargahta kalmış önce, koalisyon birliklerinin bombardıman saldırısının da çoğunlukla sivillere zarar verdiğini görmüş. Todenhöfer'e göre 'Kur'anın hükümleri için ölmeye yemin etmiş militanlar, bütün dünyayı fethetmek istedikleri için bölgede etnik temizliğe girişiyor. Todenhöfer IŞİD militanlarıyla yaptığı görüşmeleri kitaplaştırmaya çalışıyor, 50 yıldır savaş bölgelerinde görüşmeler yapan gazeteci, Suriye'de bir yandan Esad'la diğer yandan El  Kaide militanlarıyla benzer şekilde Afganistan'da Karzai ve Taliban görüşmeleriyle farklı bir bakış açısı ortaya koymaya çalışıyor. Todenhöfer'e göre 'bir düşünceyi yenmek istiyorsanız önce onu tanımalısınız'. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder