Recommended Post Slide Out For Blogger

2 Aralık 2014 Salı

Meryem Kobane; Zihinlerde bir devrim gerçekleştirdik

İspanyol gazeteciler Jose Miguel Arrugaeta ve Orsolo Casagrande, YPG (Halk Savunma Güçleri)- YPJ (Kadın Savunma Güçleri) komutanlarından Meryem Kobane'yle görüşmüş, röportajı paylaşıyorum.

IŞİD'in Kobane'de inisiyatifi kaybettiği söyleniyor bu doğru mu? 

Sanırım IŞİD'in asıl niyeti olan Kobane ve çevresini işgal etme planı gerçekleşmedi, YPG- YPJ savaşçılarının cesaret dolu mücadelesiyle cihatçılar kentten adım adım geri çekilmek zorunda kaldı. Onların temel stratejisi, YPG'yi elimine ederek, kent merkezine girmekti bunu başaramadılar.

IŞİD'in saldırılarına karşı nasıl bir direniş örgütlendi? 

Cihatçılar kent merkezine yönelmeye başlayınca kuvvetlerimiz sokak sokak savaşmaya başladı, ilk saldırılar bertaraf edildikten sonra dağılmaya başladılar ve o anda geriye yalnızca propogandif faaliyetleri kaldı. Yenilgiyi hiçbir zaman kabul etmedik, sokak sokak, ev ev birbirine güvenen insanlar muazzam bir savunma örneği gösterdi.

Irak Kürdistan'ından Peşmergelerin gelişi Kürtler arasında birliğin bir işareti mi, bu işbirliği daha ilerilere taşınacak mı?

Milislerimizle, Peşmergelerin işbirliğine karşı değiliz, uzun zamandı Kürt halkının ortak savunma gücünü oluşturması konusunda çalışıyorduk zaten, bizim için yalnız Peşmergelerle değil bölgedeki diğer Kürt güçleryle de işbirliği önemli. 

IŞİD'la, Türk hükümetinin işbirliği hakkında ne düşünüyorsunuz? 


Türk devletinin İŞİD'e verdiği destek önceki dönemlerde olduğu gibi devam ediyor,  Tel Abyad ve Jarablus'da cihatçıların çeşitli taktiklerle yardım gördüğüne gelip buradan da tanık olabilirsiniz. Türk hükümetinin tarzı hiç değişmedi, IŞİD militanlarının sınırdan geçişinde sorun çıkarmadılar.


ABD, IŞİD'a karşı uzun sürecek bir savaştan bahsediyor ama Kobane'de IŞİD'in pozisyonunu ayrı bir yere koyuyorlarmış gibi, size göre ABD'nin bu niyeti Ortadoğu'nun işgalinin bir parçası olarak değerlendirilenebilir mi? 

Ortadoğu'da yaşayan halkların farklılıkları görülüp, ihtiyaçlarına cevap verilse uluslararası güçlerin bir işgale gereksinimi kalmaz. Bölgede yaşayan halklar kendilerini yönetme kapasitesine sahip ve biz insan hakları temelinde uluslararası işbirliğine açık olduğumuzu beyan ediyoruz. IŞİD yalnızca kadınlar içn değil bölgede farklı yaşama arzusunda olan herkes için bir tehlikedir, bu yüzden mücadelemize devam etmek zorundayız. 

Kobane'deki direniş ve çatışmalardan ne gibi dersler çıkarılmalı? 

 İlk dersi IŞİD aldı, bölgedeki diğer şehirleri kolaylıkla ele geçirmişken Kobane'de bunu başaramadılar. Jarablus ya da Rakka'da bir bombalı araç patlattıktan sonra bölgeyi işgal etmeyi başarmışlardı mesela, keza, Ayn Isse'yi de birkaç saat içinde Suriye ordusundan geri aldılar. İkinci dersi kendimize ve Ortadoğu'nun diğer halklarına çıkarıyoruz; kendi öz güçlerimizle mücadele etmeyi öğrendik. Kobane, herkes için mücadele etme temelinde öz savunma fikrinin sembolü oldu.


İki ayı aşkın bir süredir Kobane'de devam eden mücadele içerisinde YPJ'ye bağlı kadınlar önemli bir rol üstlendi, bu konuda neler söylemek istersiniz? 

Bana göre 21. yüzyılın devriminin nasıl birşey olacağı konusunda önemli bir örnektir bu. Zihinlerde bir devrim gerçekleştirdik, Kobane, kadınları köle olarak satanlara karşı bir mücadeleye de sahne oldu aynı zamanda. YPJ'li gönüllüsü kadınlar yalnızca cesaret göstermediler, yeni bir fikir ve gücü de açığa çıkardılar. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder