Recommended Post Slide Out For Blogger

3 Aralık 2014 Çarşamba

Petras; ABD, petrol fiyatlarını düşürerek ekonomik yıkım yaratmayı amaçlıyor



Şilili gazeteci Efrain Chury Iribarne Radio Centenario için yazar James Petras'la yaptığı haftalık 'olağan' görüşmesinin temaları; Türkiye'nin IŞİD'a verdiği destek, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Kolombiya'da FARC'ın serbest bıraktığı rehineler. Petrol fiyatlarındaki düşüşü, (Bkz. Petrol fiyatlarındaki düşüşe dair Mahfi Eğilmezi'in analizi.) ABD'nin  başta Venezuela, Rusya ve Çin olmak üzere gelişmekte olan ülke ekonomilerini zarara uğratma hamlesi olarak değerlendiren Petras'ın bu konuyla bağlantılı olarak devletlerin uluslararası bankalara olan borçlarına da dikkat çekiyor olması önemli.


Efrain Chury Iribarne:  ABD'de olan James Petras'ı selamlayarak haftalık sohbetimize başlıyoruz.  Nasılsınız, şu an Uruguay'daki seçimler de bitti. 

James Petras: Teşekkürler iyiym, bana göre herşey aynı, dahası seçimlerle birlikte kötüye gidiş olacak. Wall Street, Finnacial Times gibi muhafazakar basın Tabare Vazguez'in Uruguay'daki seçimleri kazanmış olmasına dair eleştiriye yer vermediler ve köşe yazarlarına göre 'sorumluluk sahibi sol' seçimi kazandı.
Pekala, üzerine çalıştığınız konularla sohbetimize başlayalım. 
Almanya'da yayınlanan ve Türk hükümetinin IŞİD teröristleriyle işbirliğine dair videoları seyrettim. Videoda yüzlerce mühimmat yüklü kamyonun sınırdan geçirildiği gösteriliyordu. Açık olan şu ki; Türkiye, bir yandan teröristleri eleştirirken diğer yandan silah desteği de vererek ikili bir oyun oynuyor. Burada Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu, onların ikili oyununa sadık kalması gerektiğini diğer yandan da teröristlerin konumunu korumak için destek verdiğini düşünmek gerekir. Sonuçta batı dünyası bir yandan IŞİD'la mücadeleye girişirken oyun içerisinde olduğunu ve sonuçta olası yıkımın mağdurlarının Suriye halkı olacağını not etmek gerekiyor.

İkinci ilgi alanım, FARC'ın General Alzate ve yanındakileri serbest bırakmasına dair haberler oldu. (FARC 16 kasım tarihinde general ve yanındaki 5 kişiyi ülkenin kuzeydoğusunda rehin almıştı.) Bence burada çift tarflı ateşkes anlaşması ve hala cezaevinde bulunan on bin politik tutuklu konusunda Santos hükümetinin aktif tutum alamaması etkili oldu. Buradaki temel soru, neden FARC'ın ateşkes ve de özellikle tutsaklara sağlık yardımı yapılması konusundaki ısrarlarına hükümetin cevap vermediğidir. General Alzate, savaş yanlısı ve şimdi serbest bırakıldı bu da savaşın devamını isteyenlere karşıt gerillanın yetersiz kaldığının işaretidir.


İlgilendiğim üçüncü konu petrol fiyatlarındaki düşüş. ABD ve Suudi Arabistan petrol fiyatlarını aşağıya çekerek Venezuela, İran ve Rusya gibi üç büyük petrol üreticisi ülkeye zarar vermek istiyor. Fyatlarda yüzde 40'a varan düşüş, korkunç sonuçlar doğurabilir, bahsettiğim ülkeler içerisinde Venezuela dengeyi kurmak için farklı arayışlara girmeye çalışıyor, diğer yandan ülkede devlet bonolarında yüzde 18 dolayında artışı da harcamaların artışını etkileyecektir. Devlet bonoları karşısında ülkelerin durumununa dair kritik gelişme Brezilya'da da yaşanıyor, 14 milyon dolarlık devlet tahvilinin sahibi Londra ve New York'taki bankalar. Yine Uruguay, devlet tahvillerine sahip bankerler karşısında hükümet denge arayışı içerisinde ama seçim kampanyalarında bu konunun hiç bahsi geçmedi.

ABD'nin bu olası yıkımdan medet umduğunu mu düşünüyorsunuz? 


Evet, ABD'nin elindeki enstürmanlar Venezuela, İran ve Rusya gibi ekonomileri yıkıma uğratma konusunda yeterli düzeyde. ABD ve Suudi Arabistan, aynı oyunun içinde Suudi Arabistan'ın asıl derdi ise İran. Petrol fiyatlarındaki bu oyun gelişmekte olan ülkelere de zarar verecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder