Recommended Post Slide Out For Blogger

29 Ekim 2014 Çarşamba

Serakaniye'nin çocukları büyüyünce savaşa gidecek

Suriye'de şimdiye kadar ölen 2oo bin kişinin 2200'ü 10 yaşın altında. Serakaniye'de ise çocuklar sokakta savaş oyunu oynuyorlar ve çoğu Diyar gibi 18 yaşına girince YPG'ye katılma hayali kuruyor. Diyar'a göre babasına yardım etmenin  tek yolu da bu. İspanyol gazeteci Karlos Zurutuza'nın  Serakaniye'den izlenimlerini aktarıyorum. 

Duvarlar Suriye'nin kuzeyinde Serakaniye'deki çatışmalarda hayatlarını kaybedenlerin fotoğraflarıyla dolu. (foto: Karlos Zurutuza)  Ali Celil onları iyi tanıyor çünkü bütün bu ölülerin 13 yaşındaki oğlu Diyar'a yardım etmişlikleri var. Şam'ın 680 kilometre kuzeydoğusunda Serakaniye'de bir binadayız, Celil, bir adım geri çekiliyor ve kardeşi Abid hikayesini anlatmaya başlıyor.'Suriye'de bir çok çocuk akıl sağlığını yitirmiş durumda, gözleri önünde kafalar kesiliyor, bunları unutmaları imkansız.' Celil'in kardeşi ve on diğer gönüllü IŞİD'le çatışmalarda hayatlarını kaybetmiş, kayıp yakınlarının imdadına da otonom devlet yetişmiş.

YPG'nin sözcüsü Redur Xelil'e göre Kobane'den sonra en kanlı çatışmalar Serekaniye'de (Ras al Ayn) yaşandı. Serakaniye'de görüştüğümüz isimlerden birisi de Mahmut Raşid, iki kız on kardeşler, en büyüğü altmış yaşında olan Rashid kardeşlerin hepsi savaşta, kardeşlerinden birisi olan İbrahim, beş ay önce IŞİD'in eline düşmüş ve ondan bir daha haber alamamışlar. Rashid'in karısı çocuklar için giyecek toplamaya çalışıyor, dört günde 10 bin Suriye lirası (61 dolar) toplayabilmiş, kardeşlerle sohbetimiz üzerlerinde sarı yıldız olan YPG milislerin kamyonlardan atlamasıyla sona eriyor çünkü  toplanan yardımlar Kobane'ye gönderilecek. Her on dakikada bir manzara aynı şekilde devam ediyor, bütün bu karmaşa içinde Celil en çok hepatit hastası olduğu için evden çıkamayan 11 yaşındaki  oğlu Rojdar'la gurur duyduğunu söylüyor.

 Save the Children  bu yıl Suriye'deki çocukların durumu hakkında acil eylem çağrısı yapmıştı, ülkede hastanelerin yüzde 60'ı kullanılamaz halde ve geri kalanların yüzde 70'inde de doktor bulmak mümkün değil. Yalnız Halep'den 2 bin 500 doktor kaçmak zorunda kalmış, 120 ülkeden gelen gönüllü doktorların 36'sı hala çalışıyor ama onların söylediği ilk şey ise acilen çocuk hastalıkları için ilaç yardımı yapılması. BM İnsan Hakları Komisyonu temsilcisi
 Zeid Ra’ad Al Husein'e göre, Suriye'deki savaşta şimdiye kadar ölen 200 bin kişiden 2 bin 200'ü 10 yaşının altında.

Diyar'ın ağzından laf almak mümkün değil, babası 'hadi amcanla konuş, konuşursan seni internet kafeye götürür' diyor. Diyar, kafasını kaldırmıyor bile. Babası, sokağa çıktıklarında yalnızca savaş oyunu oynadıklarını söylüyor. Diyar 13 yaşında, ağzından çıkan tek söz ise beş yıl sonra YPG'ye katılacağı ve böylece babasına yardımcı olabileceği.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder