Recommended Post Slide Out For Blogger

8 Ekim 2014 Çarşamba

'Yeni halife Erdoğan, bölgesel savaşı tetikleyebilir'



Küba'nın eski Ankara büyükelçisi Ernesto Gomez Abascal, 'yeni halife' olarak tanımladığı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'tehlikeli bir oyunun peşinde olduğunu' ileri sürüyor. Abascal'a göre, 'Suriye'yi işgal etme hevesindeki Türkiye, İran ve Rusya'yı da çatışmaların içine çekerek bölgesel bir savaş ortamı yaratabilir. Abascal'ın makalesini paylaşıyorum.

Yeni Osmanlı halifesi Recep Tayyip Erdoğan, deli değil ama çok hırslı ve ateşle oynadığının da farkında. Suriye topraklarına asker gönderilmesine dair kararın parlamentodan geçirilmesini başarması da bu durumun ifadesi.
 
Arap coğrafyasında çatışmalar başladığından bu yana AKP, 'komşularla sıfır sorun' politikası ekseninde, ana güzergahını Esad hükümetinin düşürüşlmesi üzerine şekillendirdi. Türk hükümeti, ABD ve bağlı bulunduğu NATO'yla koordineli olarak öte yandan Körfez ülkelerinin desteğiyle Tekfirci terörist grupların silahlandırılmasına, onların sınırdan geçişlerine izin verdi. ABD'nin oluşturduğu koalisyonun ve Türk hükümetinin asıl hedefi Frankeştayn'a dönüşen IŞID'a karşı mücadeleden çok onları Suriye ve Irak'taki etkinliğini kırmak noktasında kaldı.
Türk hükümeti büyük bir arzuyla Suriye'nin işgal edilmesi ve bölgedeki petrol akışının Akdeniz üzerinden yapılmasını arzu ediyor, bu arzu doğrultusunda daha önceleri Sykes- Picot'la belirlenmiş haritanın değişmesi, Kerkük ve Musul'un dahil olduğu bölgelerde varlığını sürdürmesi temel politika halinde. Tam bu noktasa cihatçıların Türkiye sınırına doğru hareketlenmesi militanların düzenli ordu gibi davranması çok anlamlı. Irak'ta Tahran ve Şam'la ilişkisi olan merkezi hükümwtin provoke edilerek yeni bir iç savaşın tetiklenmesi söz ve cihatçıların Kuzey Irak'tak Kürtlerle karşı karşıya gelme olasılığı yüksek. Ankara, Kürdistan'daki çatışmanın Rusya ve İran'ın da içine çekildiği geniş bir alana yayılması gibi tehlikeli bir oyunun içerisinde. Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türk hükümetini Tekfircileri desteklemekle suçladı, kimbilir ABD, başka bir Ortadoğu başkentiyle ittifak peşindedir, belki de İkiz Kuleler'e yönelik saldırının acısını da gömmeye hazırlanıyordur. Barack Obama hükümeti her ne kadar Suriye'deki hükümeti devirmeyi görev olarak addetmiş olsa da İsrail'deki Siyonist partiyle birlikte bölgede yarattıkları kanser hızla ilerliyor. Tek çözüm uluslararası haklara, halkların kendi yönetimine saygı duymak olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder