Recommended Post Slide Out For Blogger

16 Ağustos 2014 Cumartesi

Ortadoğu'da fay hatları kırıldı, Müslüman orduları talanda

Independent muhabiri Robert Fisk, ABD'nin cihatçıları bombalama eyleminin hem Irak'a hem de yüzyıl başında çizilen sınırlara dair bir ültümatom olduğu fikrinde. Ortadoğu'da fay hatlarının kırılıdığı ve kadim halkların müslüman ordular tarafından talan edildiğini vurgulayan Fisk'e göre ABD, Ortadoğu'nun kaderine mahkum edilen Filistinlierin yanına Ezidileri de ekleme niyeti taşıyor olabilir.



Halife El Bağdadi, çoğunluğu müslüman Şii'leri katlederken, Irak'a kanlı bir saldırı düzenlemek istememişti, zira ABD Başkanı Barack Obama, Hristiyan Ezidileri kurtarmak için 'soykırım kelimesini' kullandı . Bombalama, Filistinli sürgünlerin durumundan daha kötü bir hali içermez,  ABD Başkanı Obama'nın hipokrasi neredeyse bizi nefessiz bırakıyor, zira hala kelimelerin kullanımında korku seziliyor, bilhassa 1915'te Türkiye, 1 milyon 500 bir Hristiyan Ermeniyi katlettiğinde soykırım yerine 'G' (genoside) kelimesini kullanmayı tercih etti oysa ki El Bağdadi henüz böylesi bir katliama girişmemişken. Bu durumda Obama'nın başka bir yıla, mesela Müslümanların, Hristiyanları öldürmesinin 100 yılında konuşma yapmasını beklemek gerekir. 

Şimdi İslam Devleti'nin 'konvoyları' üzerine hava saldırısı düzenleyerek 'ABD, yardım etmeye gelmiş durumda', fakat yaklaşım Afganistan'da Talibana karşı mücadelede olduğu gibi ABD'lileri koruma iddiası da taşımıyor, en azından İslamcı 'konvoyları' masum görülemeyeceğini fark ettiler. Öte yandan dağ yamaçlarında yarı çıplak yaşayan Kuzey Irak'taki Kürtlere havadan yardım paketi atmalarının üzerinden neredeyse çeyrek yüzyıl geçti ve o operasyon Kürtler için 'güvenli bölge' oluşturma ve ABD, Britanya ordularının bölgeye yerleşmesiyle sonuçlanmıştı. ABD başkanı Obama, dostu, müttefiki Suudi Arabistan'ın Afganistan'da olduğu gibi Suriye'deki Sünni müslümanlar için yardım toplaması konusundan da hiç bahsetmedi. Canavar, Suudilerin elinde büyüdü ve ABD şimdi bombardımana başladı, bu iki yüzlü tavır içerisinde Suudi dostlarına ve Esad rejiminin düşmanını bombalıyor olması yalnızca bir rastlantı, onlar Bağdat'taki büyükelçiliğin varlığını söyleyip dursunlar.


Benzer bir olay otuz yıl önce Beyrut'taki büyükelçiliği koruma adına Chouf dağlarının bombalandığında da yaşanmıştı. Bunlar hep bahane, İslamcı cihatçıların Erbil ve Bağdat'ı ele geçirme olasılığının düşüklüğü de göz önüne olursa bahanenin varlığı iyice ortaya çıkar. Obama, Irak'taki rejime bombalama aracılığıyla bir ültümatom göndermiş durumda aynı şekilde 1919'da Versay'da çizilen ve şu an halife Abu Bekir'in ihlal ettiği sınır anlaşmalarına da bir ültümatom göndermiş oluyor. Irak'ta Hristiyan varlığı tehdit altında şimdi de bölgede çok eski geçmişi olan Ezidiler tehlike altında. Şimdiden 130 bin sürgün 40 bin kişi ise Şengal dağlarına sığınmış durumda, hepsi halife Abu Bekir'in çoluk çocuk demeden katline uğruyor, bunlar gerçek.
 

Ezidiler muhtemelen ikinci Emevi halifesi tarafından baskıya uğrayanların emanetini taşıyorlar, Sünni Müslüman ordusu Ebu Bekir onlar da o asırların Şiileri. Geçmişten gelen fay hatları kırılıyor Kürtler, Ermeniler, Ezidiler Mezopotamya'nun kadim halkları arasında ve şimdi Wzidiler bu 'kötü' kaderi yaşıyor. Şimdi soru ısrarla kendini gösteriyor; Obama, Kuzey Irak'ın zavallı halklarının kaderlerinin Filistinlilere benzemesini istiyor olabilir mi? Ya da son bombalama Gazze'deki kampların sınırlarını daha geliştirmek adına yapılan hoş bir oyalama olarak mı kalacak?  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder