Recommended Post Slide Out For Blogger

26 Ağustos 2014 Salı

Gazze'de ateş altında büyüyen çocuklar

IPS muhabiri Khaled Alashqar , Gazze'de İsrail'in saldırıları sonrasında hayata kalmayı başaran ama çatışmaların travmalarını üzerlerinde yaşayan 400 bin çocuğun hikayesini yazmış, fotoğrafları da çeken Alashqar'ın haberini aktarıyorum. 

 “Oğlum gözlerini ve konuşma yeteneğini kaybetti, ağabeyleri yaralı ve babaları da öldü.'' Yedi yaşındaki Mohamad Badran'ın annesi oğluna hala babasız kaldığını da söylememiş.  Muhamed, İsrail'in Gazze bombardımanı sırasında feci şekilde yaralanarak hastaneye kaldırılmış o 8 temmuzdaki saldırılarda ölü ve yaralı 1870 Filistinliden birisi ama öte yandan İsrail'in hava saldırıları sonrası hastanelere ulaşımı da engellemesi çoğu çocuk birçok kişinin durumunu daha kötü hale sokmuş. 

UNICEF'e göre hava saldırılarında 429 çocuk hayatını kaybederken, 2744 çocuk da yaralandı,  Gazze'de 18 yaş altında 1 milyon 800 bin kişinin yaşadığı düşünülürse bu rakam az gelebilir ama yine UNICEF'e göre 400 bin çocuk fiziksel yaralanmaların dışında psikolojik olarak da tedaviye muhtaç durumda. UNICEF'in Jeruselam'daki sözcüsü Monika Awad, ' Gazze'de sürgünde yaşayan ailelere psikolojik destek programları uygulamaya başladıklarını ve çocukları moral olarak korumak için de BM'ye defalarca destek çağrıları yaptıklarını' söylüyor. Gazze'deki hava saldırılarında konuşma yeteneğini yitiren birçok çocuk olduğu düşünülürse UNICEF'in okullara kadar yaygınlaştırdığı bu destek programı anlam kazanıyor. Psikiyatrist Sami Eweda ise, ' İsrail'in saldırıları aileleri öldürülen çocukları birçok sorunla baş etmek zorunda bırakmış durumda ve çocuklar da bu sorunlar içinde çırpındıklarını' belirtiyor.

Gazze'de çocuklara destek olan uzmanlar önce travmaya sebep olan olayları tespit edip daha sonra sorunu ortadan kaldırmak için araştırmalara girişiyorlar ama bu süreç Khuza, Shuja gibi tamamem yıkılmış bölgelerde zorluklarla ilerliyor.

Gazze'de çocuklara destek olan uzmanlar önce travmaya sebep olan olayları tespit edip daha sonra sorunu ortadan kaldırmak için araştırmalara girişiyorlar ama bu süreç Khuza, Shuja gibi tamamem yıkılmış bölgelerde zorluklarla ilerliyor.  Social Watch gibi uluslararası yardım kuruluşları savaş sırasındaki sivil kayıplara dikkat çekerken Save Children çocuk haklarına odaklanarak kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Save Children grubunun bir çağrısında da belirtildiği gibi, 'Çocuklar asla savaş başlatmaz ama ölebilirler, aç, evsiz kalabilirler ve savaşın travmasını asla atlatamazlar'. Gazze'de hayatta kalan çocukları bekleyen tehlikeler de bunlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder