Recommended Post Slide Out For Blogger

17 Ağustos 2014 Pazar

Cihatçılara karşı 'kardeşlik'ten direnme çağrısı

İslam Devleti'nin Ezidilere yönelik saldırısının ardından bölgede yaşayan Kakai Kürtleri de olası bir saldırıya karşı hazırlık yapıyor. Ezidiler gibi köken olarak Heterodoks bir inanç temeline sahip Kakailer'le ANF muhabiri Halit Ermiş konuşmuş, paylaşıyorum.

Şengal’de Êzidî Kürtlerine yapılan katliamdan sonra cihatçıların olası saldırılarına karşı Kerkük’teki Kakai Kürtleri, öz savunma güçlerini oluşturdu. Kakailer, bir kaç yüz metre mesafede konumlanan çetelere karşı boyun eğmeyeceklerini, bedeli ne olursa olsun topraklarını koruyacaklarını belirtiyor. Kerkük’ün Dakuk nahiyesinde yaşayan yaklaşık 20 bin Kakai Kürdü gece gündüz nöbet tutuyorlar. Eli silah tutan herkes çetelere karşı şimdiden kendisini hazırlıyor.

Kakailerin bugün sayılarının ne kadar olduğu tam olarak bilinmiyor ancak Irak'taki nüfuslarının 75 bin dolayında olduğu tahmin ediliyor. Tıpkı Êzidî ve Şabak Kürtler gibi Kürdistan’ın değişik yerlerinde ve dağınık yaşıyorlar. Doğu Kürdistan’ın Kermanşah bölgesi ile Güney Kürdistan’ın Kerkük, Musul ve Hewler bölgelerinde yoğunluklu olarak yaşıyorlar.
İslam Devleti çeteleri Kakai yerleşim yeri olan Dakuk nahiyesine 1 km’lik mesafede konumlanmışlar. Buralarda bazı Arap köyleri çetelerin denetiminde bulunuyor. Kakailer her an bir saldırı yaşanabileceğinden endişe ediyor. Heterodoks bir dine mensup olan Kakailer, inanç olarak Doğu Kürdistan'daki Yarsaniler ile kardeşler. Kakailik ve Yarsanizm aynı zamanda Ehli Hak olarak da adlandırılıyor. "Kardeşlik" anlamına gelen Kakailik ile Êzidî arasında da çok benzerlik bulunuyor. Ezidilik gibi Kakailiğin de köklerinin Zerdüştlüğe dayandığı belirtiliyor.


 Kakai topluluğuna mensup yaşlı bir kadın olan Feride Kusiyan, “Biz ulusal savunma güçlerin alanımıza gelmeleriyle çok daha güçlendik. Onların gelişi bizi çok sevindirdi. Herkes bilsin ki biz topraklarımızı sonuna kadar savunacağız. Hiçbir şekilde topraklarımızı bu çetelere terk etmeyeceğiz" diyor. Kasım Hesen isimli genç ise, "Biz öz savunmamızı geliştiriyoruz. Eli silah tutan herkes kendi savunmasını yapacaktır" diyor ve ekliyor: “Şimdi tüm Kakailer bunun için harekete geçmiş durumda. Ulusal güçlerin gelişi bizi daha da güçlendirdi. Bir saldırı olursa, Dakuk’taki ve her taraftaki Kakailer olarak kendimizi savunacağız. Cemal ismindeki bir başka Kakai ise,  ulusal savunma güçlerinin kendi alanlarına gelişinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söylüyor: “Ulusal güçlerin kurulması tarihidir. Tüm Kürtler bu güçler içinde yerlerini almalı. “Bizim bölgemiz saldırı olasılığının en fazla olduğu yerlerden biri" diyerek söze giren Kakai büyüklerinden olan Mehmet Eziz ise,  çetelerin sadece bir kaç yüz metre ötede olduğunu söylüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder