Recommended Post Slide Out For Blogger

27 Ağustos 2014 Çarşamba

Kolombiya'da savaşın kurbanları söz alıyor


IPS muhabiri Constanza Vieria, Havana'da Kolombiya hükümetiyle, FARC arasındaki barış görüşmelerinin geldiği son noktayı haberleştirmiş. Vieria'nın haberinde öne çokan ise görüşmelere ilk defa belki de dünyada ilk defa savaşın kurbanlarının sorumlularla yüzleşmiş olması, Vieria'nın haberini aktarıyorum. 

Henüz resmi açıklalamalar gelmese bile Kolombiya hükümetiyle FARC Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri)  arasında neredeyse iki yıldır sürdürülen müzakerelerin son altı gününde 1946'da bu yana devam eden çatışmaların kurbanları konusu ele alındı. 16 ağustosta yüz yüze görüşmelerde bulunmak için kurban yakınları Havana'ya geldi ve belki de dünyada ilk defa kurbanlar ve her iki taraftan sorumlular sivil savaşı sona erdirmek için biraradaydı. 21 ağustos tarihinde ise bir grup akademisyen çatışmanın kaynakları ve sona erdirilmesi için yapılması gerekenler üzerine bir konferans verdi ve aynı gün akla gelmeyecek birşey gerçekleşti; general Javier Alberto Flórez yani Kolombiya hükümetinin en yetkin askeri, Küba'ya geldi, başkan Juan Manuel Santos'un 'silah bırakmak için kayıplar konusunun nasıl ele alınması gerektiği' sorusunun cevabını yerinde görmek için bir zamanlar düşmanı olduğu gerillalarla görüştü.  

22 ağustosta başkan Santos, 'tarihsel bir olayın içinden geçildiğini' söyledi ve dahası eski başkanlardan Alvaro Uribe'nin 1980-2026 yılları arasında askerler hakkında kınayıcı, suçlayıcı açıklama yapma yasağını değiştirdiklerini açıkladı. Öte yandan FARC ise, nihai barış anlaşması imzalanıncaya kadar  gerillaların hükümet yasalarına göre yargılanma süreçlerini tanımayacaklarını açıkladı. 

60 kurbandan onikisi 16 ağustos günü gerillalar, askerler ki aralarında hak ihlalleri konusunda şüpheliler arasında bulunan Jorge Enrique Mora Rangel'in önünde yaşadıklarını anlattı.  Toplantılara katılan BM gözlemcisi Fabricio Hochschild'a göre bu durum 'daha önce örneğine rastlanmamışdı. Kolombiya'da bütün bir savaş boyunca çoğu köylü 220 bin kişinin  hayatını kaybettiği düşünülürse kayıplar konusunun ne kadar önemli olduğu ortada.  Toplantılarda Savaş ve Kurbanlarını Araştırma Komisyonu' da (CHCV) bir sunum gerçekleştirdi. CHVC bu yılın aralık ayına kadar savaş sürecinin tüm sorumlularını araştırmak ve raporlamak için bir çalışma yürüttüklerini de bu toplantıda açıkladı, yine Gerçekleri Araştırma Komisyonu'da benzer bir faaliyet içerisinde.

Kolombiya'da barış süreci hala kırılgan bir noktada müzakere sürecinde toprak reformu, politik katılım, uyuşturucu ticareti konularında anlaşma sağlanmış olabilir ama gözlemcilerin çoğu paramiliter grupların hala faaliyetlerini sürdürüyor olması bu kırılganlığın ifadesi olarak değerlendiriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder