Recommended Post Slide Out For Blogger

14 Kasım 2014 Cuma

ABD'nin hayalindeki Ortadoğu haritası; Sünnistan, Şiistan, Kuzey Suudi Arabistan...





Fransız yazar Thierry Meyssan, ABD'nin iki yıl içerisinde Ortadoğu stratejisinin nasıl değiştiğini harita üzerinden gösteriyor. ABD'li general Ralph Peters'in öne sürdüğü haritada Kürdistan topraklarının genişlemesi, Irak'ta sünni bir devletin kurulması ve İsrail'in 1967 savaşı öncesi konumuna gelmesi öngörülüyordu. Dizayn edilen ikinci haritada ise; Suriye toprakları yüzde 75 küçültülerek Sünnistan oluşturulmuş, Suudi Arabistan parçalanmış ve Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi de varolan sınırlarında gösterilmiş. İki yıl içerisinde ne değişti? IŞİD'ın Kobane'de direnişle karşılaşması, Suriye'de Esad rejiminin savaşa devam etmesi, İran'la ABD arasındaki yakınlaşma. Daha derin analizler de yapmak mümkün ama ABD'nin stratejik değişimini görmek için Meyssan'ın dikkat çektiği haritayı ve yorumunu paylaşıyorum.

Washington, hala Suriye Arap Cumhuriyeti'nn tamamen yok olmasını istemiyor ve koalisyonun kendi aralarındaki sorunlarının da payını gözeterek, Suriye'nin kaosa teslim olmasından yana değil. Libya ve Irak'tan farklı olarak Suriye'deki kaosun, sınırı olduğu İsrail'e sıçraması ihtimali, ABD için düşünülecek bir durum değil. ABD 2011'den beri general Ralph Peters'in öne sürdüğü ve Hamilton - Baker- Komisyonu'nda ele alınan 'genişletilmiş Ortadoğu Projesi'ni revize ederek yola devam ediyor.(Yukarıdaki harita)

 2013 haziran ayında Alman  neo-con Martin Kobler'in BM Genel Sekreteri Ban-Ki- Moon'a sunduğu ve daha sonraları gazeteci Robin Wright'ın yayınladığı haritada (aşağıda) durumun değiştiğini görmek de mümkün. 



Suriye ordusunun bir yılı aşkın süredir zaferler kazanması, Washington'un ilk planın hayata geçirilmesi konusunda güven kaybına uğramasına neden oldu, aynı günlerde Obama, yeni bir imkan yaratmak için İran'la yakınlaşmaya çalıştı. Şu an İran'ın kafasından geçen ilk plan 'IŞİD'ı bertaraf etmek', Irak ve Suriye'de cihatçı etkinliğini yok ederek
 statu quo ante bellum'a, (savaş öncesi statüko)dönmek.

Hizbullah lideri Hassan Nasrallah, Aşura Günü'nde, 'Sünnistan'ın genişlediği haritanın Suudi Arabistan'ın işine yaradığını ve uzun vadede Wahabi düşüncesinin yaygınlaştırılmasını amaçladığını' belirtmişti. Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un 3 kasımda ABD ve Suudi Arabistan'la yapılan müzakereler sonucunda 'Halep'i kurtarmak' ve ardından Suriye rejimini düşürmek projesinin de Fransa'nın kötü diplomasisinin parçası olduğunu kaydetmek gerekir, tabi Fransa ile Suudi Arabistan, Riyad'da Lübnan ordusunun modernizasyonu için yapılan anlaşmayı da büyük ülkelerin harita üzerinden strateji değiştirmesinin parçası olarak da okumak gerekir. Büyük ihtimalle Lübnan'da Hizbullah'a eş bir güç oluşturulma niyeti var, Suudi Arabistan'ın da cihatçılarla arasına mesafe koyma girişimi olarak değerlendirilebilinir bu anlaşma. Sonuçta koalisyon güçleri acilen kendi aralarındaki anlaşmazlıklara yoğunlaşarak zaten başarı şansı zayıf olan stratejilerine yoğunlaşmak durumunda kalmış görünüyor. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder